Παρουσίαση προϊόντων

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια του δικτύου σας στα GSM 3G/4G Routers

Το ηλεκτρονικό κατάστημα PLANTRON, τμήμα της εταιρείας Terracom, κατέχει μια μακροχρόνια πορεία στον τομέα της GSM δικτύωσης. Ακολουθώντας πάντα τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις διακρίνεται για τις υψηλές πωλήσεις ως κεντρικός διανομέας της Teltonika, κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρίας σε 3G και LTE routers.

Η άρτια τεχνική κατάρτιση του προσωπικού του Plantron στο εν λόγω αντικείμενο προκύπτει εκτός των άλλων και από την συνεχή ενημέρωση μέσω σεμιναρίων ειδίκεύσης στα προϊόντα GSM δικτύων.


Πόσο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε το δίκτυο μας και γιατί?

teltoniko router

Στη GSM δικτύωση, οι συσκευές μας αποκτούν πρόσβαση στο ιντερνετ μέσω ενός GSM ρούτερ αντί του ADSL, για παράδειγμα σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις όπου υπάρχει έλλειψη ADSL, όπως φωτοβολταϊκά πάρκα κλπ. Οι δύο τύποι δικτύωσης GSM και ADSL παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους ως προς την υποδομή πρόσβασης, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις αναφερόμαστε σε χρήση του πρωτοκόλου IP. Για το λόγο αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως οι τρόποι επίθεσης από κάποιον επίδοξο hacker παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες.

Πολλοί είναι οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένας hacker μπορεί να επιχειρήσει μια επίθεση. Η υποκλοπή αρχείων, η χρήση υπηρεσιών όπως data ή sms με συνέπεια την χρέωση κάρτας SIM, είτε απλά η επίτευξη πρόσβασης ως αυτοσκοπός αποτελούν κάποιους από τους πιθανούς λόγους επίθεσης ενός hacker.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να εντοπίσει ένα έμπειρό μάτι ίχνη προσπάθειας επίθεσης σε οποιοδήποτε δίκτυο GSM είτε WAN. Συμβαίνουν καθημερινά και βέβαια με τεράστια συχνότητα. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ, πως κάποια μόνο βασικά βήματα, είναι αυτά που αυξάνουν κατά πολύ το επίπεδο θωράκισης του δικτύου μας, καθιστώντας το πολύ περισσότερο ασφαλές και κατά συνέπεια όχι πλέον ένα εύκολο στόχο που θα προκαλεί.


Το Plantron σας προτείνει μια σειρά από απλά στην υλοποίηση, αλλά πολύ σημαντικά βήματα για την θωράκιση του GSM router σας:

1. Ισχυρός WebUI κωδικός. Είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν το router έχει WAN access (Public IP)

Ένας ισχυρός κωδικός για την πρόσβαση στο Web Interface του router σας, αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια απο τις πιο σημαντικές ενέργειες τις οποίες δεν θα πρέπει να παραλείψετε, πόσο μάλλον αν η IP σας είναι αμφίδρομης επικοινωνίας (Public IP)

WebUI password

2. Ισχυρός WiFi κωδικός είτε απενεργοποίημένο το WiFi

Η προηγούμενη ενέργεια σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνσδυαστεί με έναν ισχυρό κωδικός Wifi. Έτσι ελλατώνετε τις πιθανότητες η πρόσβαση να προκύψει μέσω σύνδεσης στο Wifi δίκτυο σας.

WiFi password

3. Data limits (Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για τις σειρές ρούτερς RUT2xx ή RUT9xx)

Στις σειρές routers της Teltonika RUT2xx ή RUT9xx, υπάρχει η δυνατότητα για περιορισμό την κατανάλωσης δεδομένων.

data limits

4. Περιορίσμός του SMS πακέτου σας

Στη περίπτωση που η χρήση των SMS δεν σας είναι απαραίτητη για τις υπηρεσίες σας, περιορίστε τα SMS στο πακέτο σας ή εφόσον είναι εφικτό αφαιρέσετε τα εντελώς.

sms traffic

5. Η Public IP και χρησιμότητάς της

Εάν η Public IP δεν είναι απαραίτητη, αν για παράδειγμα δεν χρειάζεστε να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία συνδεδεμένη με το 3G ή 4G ρούτερ σας όπως το άνοιγμα θυρων για χρήση καταγραφικών καμερών κλπ, τότε θα είναι φυσικά πιο ασφαλές να μην τη χρησιμοποιείτε στο πακέτο σας.

public ip

6. Αναβάθμιση του Firmware

Εξαιρετικά σημαντικό το GSM router σας να είναι αναβαθμισμένο με τη τελευταία έκδοση Firmware.

Xρειάζεστε βοήθεια; Eπικοινωνήστε με το Plantron και το τεχνικό μας τμήμα θα φροντίσει να σας κατατοπίσει πλήρως.

firmware update

7. Ρύθμιση του remote access rule

Ρύθμιση του remote access rule στο firewall και θέτουμε “Source address”. Αυτό μας εξυπηρετεί στον να περιορίσουμε πρόσβαση πχ μόνο για την IP του γραφείου μας.

firmware update

8. Αλλαγή της default web port

Αλλαγή της default web port από 80 σε μια της επιλογής μας και όχι τόσο συνηθισμένη όπως 8080 κλπ.

firmware update

Τα παραπάνω βήματα αποτελούν κάποιες πολύ απλές ενέργειες οι οποίες ωστόσο θα σας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να μην είστε εκτεθιμένος σε κάθε επίδοξο hacker καθώς επίσης στις συνέπειες από μια τέτοιου είδους επίθεση.


Το ηλεκτρονικό κατάστημα Plantron αποτελεί τμήμα της εταιρείας Terracom, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής στη ελληνική περιφέρεια, με πολύ μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη λογισμικού για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνεται το Γερμανικό Χρηματιστήριο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δικαιοσύνης, πολλά ξενοδοχεία, εταιρίες facilities, πανεπιστήμια κλπ.

H Terracom έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού, (με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Κέρβερο, το QR-Patrol, το MyLoneWorkers και το SpotyPal) και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών. Στην εταιρεία ανήκει επίσης και το LiveAll.eu, μια ολοκληρωμένη και πλήρως ανανεωμένη πλατφόρμα SMS Marketing που παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να στείλετε μαζικά μηνύματα προς τους πελάτες σας άμεσα, γρήγορα και οικονομικά.


Επιλέξτε από μια ευρεία γκάμα προϊόντων του Plantron. Βρείτε κάμερες ασφαλείας (ΙP, ασύρματες, δικτυακές, κλπ) και συναγερμούς που ταιριάζουν στις ανάγκες σας, είτε πρόκειται για την ασφάλεια του σπιτιού σας είτε για την επαγγελματική σας εγκατάσταση.


Δείτε όλα τα προϊόντα του Plantron – Αγοράστε ηλεκτρονικά κορυφαίας ποιότητας